The Anneville incident - tentoonstelling bij InnovA58

Wat_als_leporello_tien_locaties (4733 kb)
Het Anneville incident: wat als/what if
Project
Het Anneville incident: wat als/what if
Locatie
A58
Opdrachtgever
op uitnodiging van Atelier Tussenruimte, InnovA58 en Rijkswaterstaat
Jaar ontwerp
2015
Jaar realisatie
2015

Tijdens de Dutch Design Week 2015 is op initiatief van Rijkswaterstaat samen met InnovA58 de tentoonstelling 'het Anneville incident' tot stand gekomen. Blom&Moors is door Atelier Tussenruimte uitgenodigd een bijdrage te leveren aan deze tentoonstelling over de eikenboom langs de A58 ter hoogte van Ulvenhout. Tevens zijn uitgenodigd Tijs van den Bomen en Paul Roncken & Arno Peeters.

Aan de hand van tien beelden op affiches en in een leporello vraagt Blom&Moors de bezoekers om reacties via twitter.

De A58 zal worden verbreed om de doorstroming van het verkeer voor de komende jaren te verbeteren. Ter hoogte van Ulvenhout staat in de middenberm van de snelweg een eik. Deze prachtige zomereik stond voorheen op landgoed Anneville en is bij aanleg van A58, in 1989, gespaard gebleven. In de loop der tijd is de eikenboom een herkenbaar 'monument' geworden. Wat te doen met de eik? Is behoud van de boom bij de huidige verbreding weer mogelijk? Of zal de eikenboom moeten worden gerooid? Wellicht kan de eik worden verplaatst?     

InnovA58 vroeg het in een e-participatietraject aan omwonenden. Het merendeel van hen stelde voor de eik te verplaatsen en deden ook suggesties voor een nieuwe plek. De mogelijkheid van verplaatsing wordt daarom technisch onderzocht. Kan de nu al 150 jaar oude boom op een nieuwe plek aarden om daar rustig 500 jaar oud te worden?
                                                                                                                                                   
Wat als de eikenboom op een andere plek zou komen te staan? Blom&Moors heeft tien van de genoemde plekken mét de eikenboom in beeld gebracht om de voorstellen beter te kunnen beoordelen. Past de boom op die nieuwe plek? En welke betekenis kan de eikenboom daar krijgen?
Wat als we het u zouden vragen? Twitter mee @InnovA58 @blommoors #eikenboom