leeftafel met aardewerken vondsten in vitrines
Herinrichting winkelgebied Arena
Project
Herinrichting winkelgebied Arena
Locatie
's-Hertogenbosch
Opdrachtgever
Aberdeen European Balanced Property Fund
Jaar ontwerp
2014
I.s.m.
VOCUS architecten, HET LUX LAB, bureau OSLO, Visual8
Uitvoering
Grijsen park en straatdesign bv - verblijfsplekken, Armada Janse - gevelarmaturen, diz- informatiezuilen, Boksman Bouwbedrijf BV - vloeren
Jaar realisatie
2015

Arena en Stoa vormen samen een winkelgebied nabij de Markt, in het centrum van ’s-Hertogenbosch. Het gebied beslaat 12.000 m2 en naast een supermarkt zijn er internationale kledingmerken van naam gevestigd.

Om de uitstraling en sfeer voor de komende tien jaar aan te laten sluiten bij de uitstraling van het winkelgebied in de historische binnenstad heeft eigenaar Aberdeen zowel in een herinrichting van de buitenruimte als in een ‘facelift’ van de gevels van de Arena geïnvesteerd. Zo blijft de Arena een waardevolle en aantrekkelijke vestigingslocatie die tevens meer bezoekers van buiten Den Bosch aan zal trekken. 

Blom&Moors en architect Bob Custers van VOCUS architecten BNA werkten samen aan deze nieuwe impuls. VOCUS tekende een plan voor nieuwe natuurstenen gevels om de winkels meer uitstraling te geven. Blom&Moors ontwierp de volledige herinrichting van de openbare ruimte inclusief uitnodigende publieksvoorzieningen.    

Samenhang, routing en verblijfskwaliteit
Blom&Moors kreeg opdracht voor het maken van visie en voorlopig ontwerp (VO) voor de herinrichting van de buitenruimte.Ten behoeve van samenhang – in de Arena en met de binnenstad - , overzicht, heldere routing en een prettige verblijfskwaliteit zijn de beide niveaus opnieuw ingericht met inrichtingselementen die speciaal voor de Arena zijn ontworpen. Het betreft zitmeubilair, plantenbakken, balustrades, verlichting, signing en een grotendeels nieuwe vloer.

De zorgvuldig gekozen posities van alle inrichtingselementen geleiden routing en verblijf op een vanzelfsprekende manier. Gelijk bij binnenkomst kunnen bezoekers zien welke winkels er zijn en wat er te doen is. De levendige sfeer en de comfortabele en warme inrichting verleiden de bezoekers om rond te kijken of om hier af te spreken. Comfortabele zitplekken, kleurige beplanting, een frisse opgeruimde vloer en warme verlichting geven de inrichting eigentijdse allure

Er is met nadruk op overzicht, samenhang en comfort ontworpen. Het streeppatroon van de nieuwe natuursteen vloeren geeft het winkelcentrum een uitgesproken identiteit. De entrees van H&M en Newyorker die aan gehuisvest zijn aan het voorplein hebben een nieuwe uitstraling gekregen met grote brede puien. In de natuurstenen gevels komt een horizontale belijning terug die ook in de baksteenpatronen zichtbaar is.

Vondsten in de Arena
De Arena is weer klaar voor de toekomst, maar ook het verleden is deel van de inrichting. Centraal in de Arena staat een grote houten tafel met zitbanken. In het midden van deze tafel pronken vijf glazen vitrines waarin prachtige, vaak noeste middeleeuwse potten en schalen worden tentoongesteld. De keramische vondsten, veelal misbaksels, zijn opgegraven bij de bouw van de Arena. Ze zijn afkomstig van een pottenbakkerij, ‘de Blokker van toen’, die zich in 1437 nog op deze plek bevond. Hier en daar zijn de stukken en brokken weer zorgvuldig aan elkaar gelijmd. Met deze vondsten komt een deel van de rijke cultuurhistorie van de Arena letterlijk op tafel, midden in de stad en voor iedereen te zien.
Helemaal van nu is juist de in de tafel geïntegreerde oplaadplek voor mobiele telefoons, een service die in een winkelcentrum niet mag ontbreken.

Warme houttinten en kleurige beplanting
Ook op ander plekken kan voortaan comfortabel worden gezeten. De royale banken zijn net als de tafel, uitgevoerd in hout en voorzien van een speels lijnenpatroon in warme houttinten met hier en daar een kleuraccent. De zitplekken zijn  gecombineerd met royale plantenbakken met kleurige begroeiing.

De nieuwe natuurstenen vloer in een levendig grijs strepenpatroon beslaat de hele ruimte op niveau -1 en sluit aan op het lichtgrijs van de natuurstenen gevels. Ook op de begane grond is deze natuursteen toegepast in de vorm van een brede strook rondom de balustrades. De nieuwe balustrades zijn van glas zodat er meer zicht op de benedenruimte is. Daarnaast ondersteunen digitale informatiezuilen met het winkelaanbod en actuele info de oriëntatie.

Nieuwe energiezuinige verlichting draagt met haar aangename kleurbeeld en lichtverdeling bij aan de levendige sfeer. De gevels zijn voorzien van indirecte algemene verlichting terwijl de verblijfsplekken door directe verlichting vanuit de overkapping worden uitgelicht. Daarmee is de Arena ook in de avond en winter een aantrekkelijke ‘place to be’.