De Gruyter Fabriek werkt buiten!
Project
De Gruyter Fabriek werkt buiten!
Locatie
's-Hertogenbosch
Opdrachtgever
Blom&Moors i.s.m. ODGF en BIM
Jaar ontwerp
2013

De Gruyter Fabriek is een aantrekkelijke locatie voor meer dan 120 creatieve ondernemingen in ’s-Hertogenbosch. Blom&Moors ontwikkelde op eigen initiatief, in samenwerking met de ondernemersvereniging (ODGF) en de eigenaar (BIM), een conceptvisie op de buitenruimte.

De visie met de titel: ‘De Gruyter Fabriek werkt buiten’  biedt inspiratie voor de komende jaren en geeft richting aan wat de ondernemers voor ogen hebben: een levendige verblijfsruimte, meer groen en ruimte voor initiatieven. Stoer en stevig, genereus en gastvrij, met ruimte voor het onverwachte.

De Gruyter Fabriek, een voormalige levensmiddelenfabriek, is een gebouwencomplex met meer dan 28.000 vierkante meter buitenruimte. De unieke locatie is gelegen aan een oude industriehaven, en bestaat uit een brede kade en diverse parkeerterreinen. Bijzonder zijn de vijf binnenhoven die de fabriek van daglicht voorzien, en nu gebruikt kunnen worden als gemeenschappelijke buitenruimte.

Aan de hand van een reeks thema’s zoals groen, meubilair, straatcultuur en beeldende kunst zijn de belangrijkste uitgangspunten voor het ontwerp, de materialisering en het gebruik beschreven. De belangrijkste plekken zijn geïllustreerd aan de hand van sfeerbeschrijvingen die een toekomstbeeld laten zien. Hoe de buitenruimte daadwerkelijk wordt ingericht en gebruikt zal zich mede vormen aan de hand van wensen van de ondernemers uit de Gruyter Fabriek.