Bank Marikenstraat
Project
Bank Marikenstraat
Locatie
Nijmegen
Opdrachtgever
VCP Streetcare / ondernemersvereniging Marikenstraat
Jaar ontwerp
2010
Uitvoering
VCP Streetcare
Jaar realisatie
2010

Winkelgebied Marikenstraat is een levendige plek. Winkelend publiek en spelende kinderen laten zien dat er behoefte is aan een aantrekkelijke verblijfsplek. In het ontwerp voor een zitbank voor deze plek wordt gebruik gemaakt van de aanwezige kwaliteiten en sfeer. Kenmerkend voor het huidige Mariënburg is het historische karakter in combinatie met  de eigentijdse inrichting van het winkelgebied. Met zijn bijzondere vorm geeft de bank de plek een nieuw elan.

Ontwerp
De houten bank is royaal en uitnodigend en kan door meerdere mensen tegelijk worden gebruikt. Tijdens het winkelen kunnen mensen hier even rustig gaan zitten om rond te kijken of om even iets te eten of drinken. Het winkelend publiek heeft vanaf de bank zicht op de Marikenstraat, de bank vormt de spil van de open ruimte tussen de gebouwen. Hier komen de richtingen en hoogteverschillen van straten, pleinen, trappen en rondgangen samen.

De tapse vorm van de bank is afgestemd op de aanwezige ruimte en sluit aan op de moderne inrichting. Hij verloopt van breed naar smal waardoor hij langer lijkt en meerdere manieren van gebruik biedt. Het brede deel is voorzien van een lage rug en armsteun voor extra zitcomfort. Rugdeel en armsteun vormen een solide geheel met de zitting doordat ze zijn gevormd uit verlijmde delen.

Het materiaalgebruik sluit aan op materialen in de omgeving. De houten latten liggen in een schuine richting: een knipoog naar de luiken van het Arsenaal. De warme uitstraling van het hout sluit aan bij de kleuren van gebouwen en bestrating. De bank is weg te nemen i.v.m. evenementen.