bronzen noppen zijn geplaatst in de bestrating

Download hier de projectfolder >> (4100 kb)
Parels van Eersel
Project
Parels van Eersel
Locatie
Eersel
Opdrachtgever
Gemeente Eersel, advies BKKC
Jaar ontwerp
2008-2010
I.s.m.
Daniel Schipper, één op één grafisch ontwerp & communicatie
Uitvoering
diverse producenten
Jaar realisatie
2009

De Parels van Eersel is een project waar aan de hand van 15 parels in de openbare ruimte van de dorpskern van Eersel de 15 meest markante onderwerpen uit de dorpsgeschiedenis beleefbaar worden gemaakt. Aanleiding voor dit project was de vraag van de gemeente Eersel een cultuurroute te ontwikkelen die aandacht zou hebben voor cultuurhistorie, natuur en moderne beeldende kunst.

De parels zijn bijzondere bestaande of nieuwe voorwerpen die zijn geselecteerd om hun zeggingskracht: ieder voorwerp is verbonden met een specifiek en betekenisvol deel van de dorpsgeschiedenis. Bezoekers en inwoners kunnen aan de hand van een geïllustreerde plattegrond door het dorp dwalen en bij iedere parel een kort en bijzonder verhaal lezen over de plek. Verhalen over rijkdom, armoede en toch weer rijkdom, over handel en wandel naar Denemarken of over zorg en liefde tijdens oorlog en vrede. Zo vormt iedere parel een schakel tussen nu en toen. Via het VVV is een uitgebreide gids beschikbaar die dieper ingaat op de geschiedenis van Eersel, maar ook op de achterliggende gebeurtenissen in de Kempen, Brabant, Nederland en zelfs Europa.

De parels zijn gemarkeerd door bronzen noppen in de bestrating waarop een driehoekje in de richting van het voorwerp wijst. Ook de parels van Eersel zijn van brons of voorzien van een bronskleurige laag waardoor ze vindbaar en herkenbaar zijn. Sommige parels waren al van brons zoals de bronzen staf van het beeld van Willibrordus. Andere parels, zoals de deurklink van de Mariakapel, zijn vervangen door een bronzen replica of van een bronskleurige coating voorzien. Voor plekken waar weinig meer zichtbaar is van wat er zich heeft afgespeeld zijn nieuwe parels ontworpen zoals veldhekken en straatnaamborden.

De Parels van Eersel zijn een uitnodiging aan inwoners en bezoekers van Eersel om rond te gaan kijken, zich te laten verrassen of herinneringen te gaan ophalen. Bezoekers zullen misschien vaker naar de weg gaan vragen nu ook Sumatra op de wegwijzer is aangegeven. Wijs hen dan de weg naar het beste café of wandel een stukje met hen mee.