Nieuw stationsmeubilair DB - Pilot Wolfsburg Hbf

Project
Nieuw stationsmeubilair DB - Pilot Wolfsburg Hbf
Locatie
Wolfsburg
Opdrachtgever
Deutsche Bahn
Jaar ontwerp
2016-2017
I.s.m.
tekX, BIM engineering
Uitvoering
Signature, Metdra
Jaar realisatie
2017

Onder de naam ‘Zukunft Bahn - Warten 21’ is Deutsche Bahn een programma gestart waarmee 21 stations van nieuw zitmeubilair en nieuwe wachtruimtes worden voorzien. Blom&Moors ontving opdracht voor het ontwerp van dit nieuwe stationsmeubilair, mede naar aanleiding van onze ontwerpen voor de nieuwe outillage voor de Nederlandse stations.

Het zitmeubilair en de nieuwe wachtruimte zijn binnen een jaar ontworpen en ontwikkeld. Ze worden momenteel getest op Wolfsburg Hauptbahnhof. Op een middenperron, onder de monumentale kap, is de kleinste van de drie standaard wachtruimtes gerealiseerd waarin alle te onderzoeken aspecten zijn geïntegreerd. Verderop op het perron, buiten de overkapping staat een lange bank om te testen hoe het zitmeubilair zich houdt in weer en wind. Na de pilot zullen de ontwerpen worden geoptimaliseerd.

Opgave
Deutsche Bahn stelde als opgave een comfortabele en verwarmde wachtruimte te ontwerpen waarin reizigers graag verblijven. Bij de reeks zitmeubilair lag de nadruk vooral op het ontwikkelen van een flexibel systeem waarmee in allerlei situaties, binnen en buiten, een passende opstelling gerealiseerd kan worden.


Ontwerpvisie
Blom&Moors ontwerpt aan de stationsomgeving vanuit de beleving van reizigers. De hoogwaardige vormgeving draagt primair bij aan de oriëntatie en het comfort tijdens de reis en het verblijf. Door heldere en rechte vormen waar relevant zorgvuldig af te ronden en uit te voeren in warme materialen en kleuren ogen de objecten van een afstand rustig en strak en voelen ze van dichtbij vriendelijk en prettig aan. Comfort wordt geboden door het aangename zitprofiel van de bamboe banken, door de overzichtelijkheid van de transparante wachtruimtes die aangenaam verwarmd en verlicht zijn en door de toegang tot USB aansluitingen in de kussenvormige armsteunen van de bank en digitale informatie middels een monitor.

De banken 
De nieuwe reeks stationsbanken met bamboe zitting, rug en armsteunen bestaat uit modellen die vrijstaand en als wandmodel in elkaars verlengde en/of tegen elkaar kunnen worden geplaatst. Zo kunnen reizigers naast en/of tegenover elkaar zitten. De banken kunnen worden toegepast op het perron en in de wachtruimtes, de stationshal en inpandige wachtkamers.

Het paviljoen
De nieuwe wachtruimte oogt ruim en licht. Elegante stalen kolommen met een karakteristiek profiel dragen de hele constructie. Daaromheen bevindt zich louter glas. Het modulaire bouwsysteem bestaat uit diverse modellen, allen met dezelfde strakke details en zorgvuldige geselecteerde duurzame materialen.
De bank is in het midden van het paviljoen geplaatst zodat je van buitenaf kunt zien wie zich binnen bevindt en, eenmaal binnen, volledig zicht hebt op de omgeving. Reizigers, ook rolstoelgebruikers, kunnen zich makkelijk door de ruimte bewegen.