Wandelboulevard De Gruyter Fabriek

Project
Wandelboulevard De Gruyter Fabriek
Locatie
's-Hertogenbosch
Opdrachtgever
op eigen initiatief
Jaar ontwerp
2013-2014

Op eigen initiatief heeft Blom&Moors de mogelijkheden onderzocht voor een aantrekkelijke langzaam verkeersroute naar De Gruyter Fabriek in ’s-Hertogenbosch. Het bedrijfsverzamelgebouw voor de creatieve industrie bevindt zich op 15 minuten loopafstand van het centraal station. Op dit moment heeft de fietser of wandelaar slechts de keus uit een lange omweg om het terrein van de Brabanthallen heen, of een onaantrekkelijke en soms onveilige sluiproute, dwars over de drukke parkeerplaats van de Brabanthallen.

Er zijn vijf routes onderzocht tussen het centraal station en De Gruyter Fabriek, die allemaal aantakken op de Oude Engelenseweg. Het onderzoek heeft vervolgens geleid tot drie denkvarianten voor een aantrekkelijke voet-fietsverbinding vanaf de Oude Engelenseweg. Daarbij is een eerste suggestie voor een haalbaar inrichtingsprofiel gedaan en een eenvoudige visualisatie gemaakt. De drie varianten zijn: via de aanwezige dijk, via een te ontwerpen kade of via de landtong in combinatie met een brug over het water.

Dijkroute
Tussen het terrein van de Brabanthallen en het water ligt een dijklichaam met bomen. Door een pad over dit dijklichaam te leggen, hier en daar om de bomen buigend en waar nodig van een keerrand voorzien, kan men op de kortst mogelijke wijze De Gruyter Fabriek bereiken. Bloeiende oeverbeplanting geeft de verbinding meer kleur en belevingswaarde. Om meer ruimte te krijgen zal het hekwerk van jachthaven Neptunus verplaatst moeten worden. Deze optie zou als goedkoop te realiseren tijdelijke optie kunnen voldoen.

Kaderoute
Om de route meer belevingskwaliteit te geven, is een voorstel gedaan om een voetpad over het water te realiseren, in combinatie met een voet-fietspad over de dijk. De optie geeft de gebruikers keuze: hoog met uitzicht over de omgeving of laag, in de directe nabijheid van het water en haar bloeiende oever. Tussen de paden zijn verbindingen opgenomen. Beide paden bieden aangename verblijfsplekken die ook gebruikt kunnen worden door omwonenden. Het drijvende pad komt uit op de kade van De Gruyter Fabriek.

Brugroute
De derde optie biedt een comfortabele wandel- en fietsroute route via de landtong, om van daaraf door middel van een langzaam verkeersbrug uit te komen op de kade van De Gruyter Fabriek. Deze verbinding oogt royaal en uitnodigend en zal ook aan grotere aantallen mensen, bijvoorbeeld tijdens evenementen bij De Gruyter Fabriek of bij de Brabanthallen, grote voordelen bieden. Op de iconische brug kunnen uitzicht- en verblijfsplekken worden gemaakt.

Wilt u meer weten over het complete onderzoek? Neem dan contact met ons op.