Podium Marikenstraat

Project
Podium Marikenstraat
Locatie
Nijmegen
Opdrachtgever
ondernemersvereniging Marikenstraat
Jaar ontwerp
2011-2012

Alweer ruim tien jaar geleden werd het hart van de binnenstad van Nijmegen uitgebreid met nieuwe winkels, woningen en culturele voorzieningen in de Marikenstraat. Om het aantal passanten en winkelende bezoekers in de Marikenstraat verder te laten groeien zochten de eigenaren en de winkeliersvereniging een oplossing om de entree vanuit de Burchtstraat aantrekkelijker en uitnodigender te maken.

Blom&Moors ontwierp een podium: ‘een waghenspel’ met een verwijzing naar het wagenspel dat een centrale rol speelt in het mirakelspel Mariken van Nieumeghen, naar wie de Marikenstraat is vernoemd.

Het is een nieuw eigentijds podium voor de Nijmeegse binnenstad. De plek nodigt uit voor divers gebruik, overdag en ook ’s avonds. Nijmegenaren krijgen een herkenbare plek om elkaar te ontmoeten of af te spreken en de social media te checken, terwijl zich op het podium het toneel van het komen en gaan van het winkelende publiek ontvouwt. Tijdens feestdagen en bij culturele festiviteiten kan het een plek met een bijzondere entourage zijn.

Het podium bestaat uit een in het maaiveld verzonken houten vloer met een geïntegreerd zitelement en een houten verlichtingsmast. Materiaal en detaillering van vloer, zitelement en mast komen overeen met de eveneens door Blom&Moors ontworpen bank bij het Vlaams Arsenaal. De Marikenstraat is zo bij beide entrees herkenbaar aan de houten inrichtingselementen. Door de gekozen richting van de planken van de houten vloer ontstaat een optische verbreding zodat de straat ruimer lijkt. Op de buitenzijde van het houten zitelement is een citaat uit het mirakelspel gegraveerd. De stalen voet van de mast is voorzien van een electra- en wifi-punt.

Eigenaren en winkeliersvereniging hebben vooralsnog niet besloten het podium te realiseren.