Rotterdam designprijs 2011

Project
Rotterdam designprijs 2011
Locatie
Museum Boijmans van Beuningen Rotterdam
Opdrachtgever
Stichting Designprijs Rotterdam
Jaar ontwerp
2011
Hoe vertaal je actuele maatschappelijke vraagstukken naar inspirerende projecten?’ Deze vraag staat centraal in het werk van onze genomineerden. Wij vinden het belangrijk dat ontwerpers een voortrekkersrol hebben in het debat over het publieke domein. De genomineerden van onze keuze laten zien dat een heldere visie en een strategische aanpak leiden tot uitnodigende projecten en samenwerkingsverbanden, waarmee zij ook andere ontwerpers en kunstenaars stimuleren.

lees meer op www.designprijs.nl

Rietveld Landscape | Vacant NL, where architecture meets ideas
De installatie Vacant NL van Rietveld Landscape, getoond tijdens de Architectuurbiënnale van Venetië in 2010, biedt een overtuigende en inspirerende visie op tijdelijke herbestemming van overheids- en publieke gebouwen. Met één enkel gebaar is de hoeveelheid en diversiteit aan beschikbare ruimte zichtbaar gemaakt. Het is fascinerend en betoverend hoe dit is gedaan. Zoveel leegte nodigt uit tot creatief ondernemerschap.

bekijk het filmpje en/of lees de volledige motivatie

Jeanne van Heeswijk | Freehouse
Met het project Freehouse heeft Jeanne van Heeswijk de bewoners en ondernemers van de Afrikaanderwijk bewust gemaakt van de culturele rijkdom en economische potentie van hun wijk. Zij weet op doordachte wijze bewoners te enthousiasmeren om samen te werken aan evenementen en producten die de cultuur van de wijk representeren. Zo is de Markt van Morgen inmiddels een begrip en heeft Rotterdam er een wereldplek bij.

bekijk het filmpje en/of lees de volledige motivatie

Waag Society | Open design
Waag Society is al vele jaren de representant van ‘open design’ in Nederland. Als pionier signaleert, onderzoekt en stimuleert Waag Society de mogelijkheden door projecten als Open Design Lab te initiëren en plekken als Fablab Amsterdam en Dialogue Café te faciliteren. Het prikkelt de verbeelding over nieuwe mogelijkheden voor ontwerp, fabricage en gebruik. Door informatie en data te delen wordt cultuur gedeeld. Open Design is helemaal nu!

bekijk het filmpje en/of lees de volledige motivatie