Woonhuis Berlicum

Project
Woonhuis Berlicum
Locatie
Berlicum
Opdrachtgever
Particulier
Jaar ontwerp
2004
I.s.m.
Bouwstudio PelserHartman, Claartje ten Have interieurontwerp
Uitvoering
Gebr. van Aarle, aannemer
Jaar realisatie
2010
Opgave
Voor Blom&Moors geen alledaagse opdracht: het ontwerp voor een woonhuis voor een echtpaar in Berlicum. Het ontwerp is gebaseerd op de duale wensen van de bewoners: privacy, beslotenheid en geborgenheid, maar ook ruimte voor veel daglicht en uitzicht. De woning moest compact en gelijkvloers zijn, weinig onderhoud vragen en ruimte bieden aan logerende (klein-)kinderen.

Ontwerp
De diverse wensen zijn vertaald naar een ontwerp waarin voelbaar contrast is tussen open en gesloten en licht en donker. Vertrouwde aspecten uit de oude woning van de opdrachtgevers zijn gebruikt in de nieuwe plattegrond, zoals de wijze waarop keuken en bijkeuken op elkaar aansluiten, en de werkkamer die haast een kopie lijkt te zijn uit de vorige woning. Duurzame en robuuste materialen en installaties waren uitgangspunt, een hoge mate aan comfort een vanzelfsprekend gegeven.

Twee lange en robuuste muren omsluiten de woning. De wand aan de straatzijde wekt een gesloten indruk en beschermt tegen inkijk en verkeersgeluid. Diepe stalen neggen omlijsten hier de ramen en geven uitdrukking aan het robuuste karakter van de woning. De wand aan de tuinzijde biedt volledige privacy aan de slaapkamers. De entreezijde oogt lichter: hier opent de gevel zich door middel van een glazen deur in een luchtig met verticale houten latten betimmerde gevel. De gevel aan de terraszijde is voorzien van een 10 meter brede glazen pui, een ruime overstek biedt beschutting tegen zon en regen.

In de woning bevinden zich 2 slaapkamers, 2 badkamers, een ruime living met open keuken en een bijkeuken. De inpandige bibliotheek en berging kunnen beiden als extra logeerruimte worden gebruikt. De brede gang die alle ruimtes verbindt is voorzien van een lichtstraat die het huis van een bijzonder lichtinval voorziet. Ook badkamer en bibliotheek zijn voorzien van forse daklichten waardoor op diverse plekken wolkenluchten en boomtoppen van omliggende beplanting te zien zijn. In de bijbouw bevinden zich een saunaruimte, berging en houtopslag. Alle slaapkamers hebben een deur naar de tuin.

Materiaalgebruik
Het materiaalgebruik voor de woning is contrastrijk maar toch rustig: handvormstenen in een stemmig rood/grijs palet voor de stenen gevels, western red cedar voor de houten gevels en overstekken. Het interieur wordt gekenmerkt door mat gestucte wanden in diverse tinten en een in hout en hoogglans uitgevoerde keuken. Een zandkleurige gietvloer verbindt drempelloos alle ruimtes.