Stadsbank Utrecht

Project
Stadsbank Utrecht
Locatie
Utrecht
Opdrachtgever
Gemeente Utrecht
Jaar ontwerp
1999 / Winnaar prijsvraag Utrechtse stadsbank

Drie uitgangspunten
De buitenruimte van Utrechtse binnenstad is als een interieur. De overgangen tussen binnen en buiten zijn vloeibaar in een stad met zoveel kerken, kloosters en conventen, met de Jaarbeurs, Hoog Catherijne en het Domplein. De bank zou ook deze interieurkwaliteit moeten hebben.

Een bank legt een relatie tussen twee plekken: de plek waar de bank staat en de plek waar je op uitkijkt. Niet alleen de bank zelf, maar ook het uitzicht bepaalt het beeld van de stad. De bank zou meerdere manieren om te zitten mogelijk moeten maken.

Utrecht is een groene stad aan het water. De bossen en veenweiden rondom de stad dringen door tot in het centrum langs grachten, singels en kanalen. Langs het door groen omzoomde water is het goed toeven. De bank zou moeten passen bij dit groene karakter.

Een nieuwe bank voor de Utrechtse binnenstad
De bank voor Utrecht is een verlengde stoel. Laagjes hout worden gelamineerd tot een ‘kleed’. De bank kent drie typen: een bank met en zonder rugleuning en een chaise-longue, die weer te combineren zijn tot dubbele bank, tafel en canapé.