Banken Stadhuisplein

Project
Banken Stadhuisplein
Locatie
Almere
Opdrachtgever
Atelier Quadrat
Jaar ontwerp
2005
Uitvoering
Grijsen straatmeubilair
Jaar realisatie
2010

Het Stadhuisplein in Almere heeft opvallende zitplekken gekregen. Blom&Moors ontwierp de banken op basis van standaardmeubilair van de firma Grijsen Straatmeubilair. De zes grote banken staan twee aan twee geplaatst aan de noordzijde van het plein en vormen samen met lichtmasten en bomen een afgebakende verblijfsplek langs de looproute. Door de royale maat en gedurfde kleur gaat het plein spreken.

Op het Stadhuisplein, dat door Atelier Quadrat is ontworpen, komen markt, bestuursfuncties en winkelen samen.
Opvallend in de granieten bestrating zijn de drie grote cirkelvormen die verwijzen naar de ronding van de raadszaal van het Stadhuis. Deze cirkels met r.v.s. lijngoten benadrukken de verblijfswaarde van de plek en zijn tegelijkertijd een simpele en krachtige vorm om de afwatering in op te lossen.

De banken staan net buiten deze cirkels. Ze bieden rondom zitplekken en zijn deels voorzien van een rug. Het deel zonder rug is extra breed. Materiaal en kleur zijn afgestemd op het representatieve en moderne karakter van het plein. Door hun L-vorm ontstaat tussen twee banken een omsloten plek waar mensen tegenover elkaar kunnen zitten. Zo heeft het Stadhuisplein verblijfsruimtes met een menselijke maat gekregen.

Lees meer: Stadhuisplein Atelier QuadratDownload hier de projectfolder >> (1220 kb)