Bewegwijzeringssysteem Rottemeren

Project
Bewegwijzeringssysteem Rottemeren
Locatie
van Moerkapelle tot Rotterdam
Opdrachtgever
Staasbosbeheer, Recreatieschap Rottemeren
Jaar ontwerp
2018-2019
I.s.m.
Raakvlak ontwerp en communicatie
Uitvoering
HR-Groep
Jaar realisatie
2022-2023

Landschapspark De Rotte ligt aan weerszijden van het veenriviertje De Rotte. Het bestaat uit verschillende deelgebieden met elk een eigen karakter en gebruik en een groot aanbod aan recreatieve voorzieningen.

In opdracht van Recreatieschap Rottemeren (een samenwerkingsverband van de gemeente Rotterdam, gemeente Lansingerland en gemeente Zuidplas) hebben Blom&Moors ontwerp openbare ruimte en Raakvlak ontwerp en communicatie, in nauw overleg met Staatsbosbeheer én de ondernemers in het landschapspark, de nieuwe recreatieve bewegwijzering ontworpen, die inmiddels is geplaatst. De bewegwijzering helpt wandelaars, fietsers, ruiters en watersporters nóg beter hun weg te vinden in het druk bezochte recreatiegebied.

Een toekomstbestendig systeem
De bewegwijzering bestaat uit een reeks karakteristieke objecten die zich als vanzelfsprekend voegt in het veenweidelandschap. Het is een toekomstbestendig systeem van met folie bekleedde aluminiumpanelen in verschillende formaten op duurzame houten staanders. De folie of een paneel als geheel kan eenvoudig vervangen worden voor aanpassing of bij beschadiging.

Bij binnenkomst van het landschapspark staan welkomstborden met de namen van de deelgebieden. Op de bewegwijzeringsborden verwijzen de veenbruine onderpanelen naar de recreatieve mogelijkheden binnen het deelgebied. Op de hemelsblauwe bovenpanelen vind je de weg naar de omliggende deelgebieden en algemene voorzieningen zoals informatiepunten en parkeergelegenheden. De uitgebreide reeks bewegwijzering is herkenbaar aan de vorm, de typografie, het kleurgebruik, de pictogrammen en het ‘waterpatroon’ die speciaal voor Landschapspark De Rotte zijn ontworpen. Daarmee is een eenduidige, eigentijdse en gebiedseigen identiteit ontstaan. In samenwerking met Staatsbosbeheer zijn de locaties bepaald en is steeds gestreefd naar zo min mogelijk borden om de rust in het landschap te bewaren.

De nieuwe bewegwijzering bestaat uit een reeks van drie typen bewegwijzeringsborden:
- entreeborden voor de duiding van de deelgebieden
- borden voor bewegwijzering van twee of drie richtingen
- borden voor bewegwijzering van één richting
Voor de duiding van de deelgebieden is ook een wegmarkering ontwikkeld.

De ontwerpen sluiten aan op de al eerder gerealiseerde markeringen langs de Rotte (informatiezuilen met overzichtskaart en informatie over de cultuurgeschiedenis van de plek) en maken de reeks informatievoorzieningen in Landschapspark De Rotte van bron tot dam verder compleet.

Zie ook Markeringen langs de Rotte