Calidum Light productfamilie stationsmeubilair

Project
Calidum Light productfamilie stationsmeubilair
Locatie
Duitse treinstations
Opdrachtgever
Deutsche Bahn
Jaar ontwerp
2022-2023
I.s.m.
Raakvlak ontwerp en communicatie - patroon staalperforatie
Uitvoering
Armada Mobility
Jaar realisatie
2022-2023

In 2017 ontwikkelden we i.o.v. Deutsche Bahn (DB) een nieuwe serie stationsbanken. Vanwege de natuurlijke en warme uitstraling kreeg het ontwerp de naam ‘Calidum’. De Calidum banken worden sindsdien voornamelijk op de grotere stations toegepast.

Het ontwerp kreeg in 2023 een upgrade: ook het rugdeel wordt nu, net als de zitting, uitgevoerd met latten, waarmee productie en vervanging eenvoudiger en goedkoper is geworden. Daardoor gaat de Calidum nu als ‘Calidum Redesign’ door het leven. Naast zitbanken ontwikkelden we ook een sta-werkmeubel en een leunsteun die ook geoptimaliseerd zijn: minder materiaalgebruik, een efficiëntere onderconstructie en eenvoudigere montage zijn de belangrijkste verbeteringen.

Als vervolg op deze serie is in 2022-2023 de Calidum Light productfamilie ontwikkeld: een reeks inrichtingselementen die bestaat uit banken, leunsteunen, poeven en tafeltjes waarmee op speelse wijze het perron en de stationshal van zitplekken kunnen worden voorzien. Deze nieuwe serie met de naam Calidum Light - vanwege het lichtere en speelsere karakter - kan na goedkeuring en opname in de catalogus van DB, op alle stations in Duitsland worden toegepast.

De Calidum productfamilie heeft onlangs de erkenning Goed Industrieel Ontwerp 2023 (GIO 2023) ontvangen.

Ontwerp
Alle inrichtingselementen hebben een vriendelijke uitstraling door hun eenvoudig basisvorm met afgeronde hoeken. Ze zijn minimalistisch geconstrueerd en zorgvuldig gedetailleerd, zonder zichtbare bevestigingen. Ze voldoen volledig aan de TSI, de Europese regelgeving op het gebied van toegankelijkheid.

Materiaal en kleur
De banken en leunsteunen kennen drie uitvoeringen: een uitvoering voorzien van brede bamboelatten, een uitvoering in geperforeerd staalplaat en een uitvoering op basis van buisprofielen. Voor de poedercoating van de stalen varianten is een afgewogen kleurenpalet samengesteld. Daarmee kan per station een passende uitvoering worden gekozen. De stalen poefjes en het tafeltje zijn geschikt voor binnenruimtes en worden in gedempte kleuren gepoedercoat. Voor de perrons zijn er betonnen poefjes beschikbaar waarbij de top is uitgevoerd in levendig terrazzo.

Aan de basis van de uiteindelijke materiaalkeuze van ieder element ligt een uitgebreid onderzoek naar uitstraling en technische verwerkbaarheid, brandwerendheid, levensduur en  duurzaamheid (MKI) dat nog wordt vervolgd in een aantal pilotprojecten. Deze pilots op Kirchentellinsfurt, Genthin, Seebrugg en Friedrichshafen zullen nog aanvullende informatie opleveren.

De banken zijn ontworpen als een modulair systeem van midden-, eind- en hoekmodules waarmee allerlei combinaties te maken zijn.  Met het systeem van enkel- en dubbelzijdige modules is er altijd een variant te vinden die past op de plek. Ook zijn er speciale elementen t.b.v. inpassing in ‘Wetterschutzhäuser’, de naam voor de Duitse glazen abri’s’. De banken zijn voorzien van brede armsteunen die ook als tafeltje kunnen worden gebruikt, en smalle armleuningen om makkelijk plaats te nemen en op te staan. Op de kop van de bank kunnen USB-aansluitingen worden geïntegreerd.
Het speelse gaatjespatroon in de banken van geperforeerd staalplaat hebben we samen met Raakvlak ontwerp en communicatie ontwikkeld. Het patroon refereert aan voorbijdrijvende wolken of een bladerdek.

De leunsteun kent eveneens deze drie materiaalmogelijkheden. Het ontwerp is zeer minimalistisch en biedt vooral een steun op aangename hoogte om even tegen aan te leunen tijdens het wachten. Net als de banken zijn er enkel- en dubbelzijdige uitvoeringen.

Het tafeltje en de poufs kunnen in stationshallen worden gecombineerd met de lattenbanken en de stalen banken. De conische voet maakt het stalen tafeltje stabiel. Ook de stalen poefjes in verschillende diameters en hoogtes kunnen hier bij worden geplaatst. Het laagste poefje kan ook door kleine kinderen worden gebruikt.
Voor buiten op de perrons of op voorpleinen zijn de in vorm verwante betonnen poefs ontwikkeld.

Zie ook de Calidum Redesign productfamilie