Herinrichting Bahnhof Offenbach Marktplatz

Project
Herinrichting Bahnhof Offenbach Marktplatz
Locatie
Offenbach (DE)
Opdrachtgever
Deutsche Bahn
Jaar ontwerp
2019
Uitvoering
Metdra GmbH
Jaar realisatie
2020

Station Offenbach Marktplatz aantrekkelijker, overzichtelijker en hedendaagser maken! Dat was op de opgave waar Deutsche Bahn begin 2019 voor stond. Het S-Bahn station maakt deel uit van het grotere programma Zukunftbahnhof en is daarin het enige station dat zich ondergronds bevindt. Blom&Moors kreeg de opdracht om de verblijfskwaliteit te verbeteren door middel van herinrichting van de perrons en de ontwikkeling van nieuw meubilair. Nieuwe manieren van verblijven kunnen worden uitgeprobeerd. Studenten van de Hochschule für Gestaltung werden betrokken bij de kleurrijke transformatie van de entrees. Momenteel wordt de klanttevredenheid getest.

Onze aanpak was allereerst een compacte analyse van aanwezige kwaliteiten te maken - zoals de symmetrische opbouw van de ruimte, opvallende verlichting en de aangenaam brede perrons, maar ook van de stoorzenders - zoals de vervuilde lichtgekleurde vloeren en de onlogische posities of overbodigheid van een aantal objecten.

Door de volgorde van de elementen op de perrons aan te passen volgens dezelfde inrichtingsprincipes voor perrons die Blom&Moors eerder ontwikkelde voor ProRail en NS, ontstond meer overzicht en een logischer gebruik van de ruimte. Naast de zitbanken (type Calidum) die we al eerder ontwikkelden voor DB, zijn nog twee ‘leden’ toegevoegd aan de modulaire en duurzame familie van stalen en bamboe elementen: een minimalistisch vormgegeven leunsteun en een multifunctioneel stameubel voorzien van USB aansluitingen waaraan gewerkt, gelezen of iets gegeten kan worden.

Al het zitmeubilair is vervangen. De bankengroepen hebben een dynamisch karakter door de samenstelling uit korte en langere banken. Je kunt er ook je telefoon opladen. Reclame heeft logischere plekken gekregen. Billboards zijn vervangen door elegante digitale schermen. De vloer is gereinigd en heeft haar belangrijke reflectiewaarde terug. Alles bij elkaar is een warmer ogend en uitnodigend geheel ontstaan dat recht doet aan de ligging van het station in het centrum en het dagelijks gebruik door 37.000 reizigers.